Резултати : Autor Allbena Bezovska

Elena Koleva dhe Pllamen Karadonev - pedagogë në Berklee College of Music

Elena Koleva dhe Pllamen Karadonev janë bullgarët e parë - pedagogë në fakultetet e pianos dhe të kënduarit në Berklee College of Music. Ata largohen nga Bullgaria përpara 19 vjetëve që të mësojnë xhaz në Shtetet e Bashkuara. Ëndrra e tyre është që..

31.05.20 07:25 |

Shtëpia Muze e Iljo Vojvodës mban kujtimin për kaçakun legjendar

Ilia Markov Popgeorgiev është një nga pjesëmarrësit e pakët në proceset çlirimtare në të gjitha etapat e tyre - që nga periudha e kaçakëve gjatë viteve të zgjedhës osmane, deri tek lufta mes Rusisë dhe Turqisë,e cila u bë çlirimtare për Bullgarinë. E..

29.05.20 13:22 |
Shiu i Spasit është i shtrenjtë – pika kushton sa një monedhë ari. Populli beson se të bjerë shi në Ditën e Spasit, viti do të do të jetë i begatshë.

Besime popullore, tradita dhe zakone në Ditën e Spasit

Spasovden /Dita e Spasit/ është emri popullor i festës Ngjitja e Zotit Krisht në Qiej, të cilën kisha ortodokse e feston në ditën e 40 pas Pashkës. Në kalendarin folklorik bullgar kjo ditë mban emrin Spasovden. Etimologjia e fjalës vjen nga “spasenie”,..

28.05.20 13:53 |

Interneti i sigurt - kauza e 16 vjeçares Milena Radoytseva

Milena është 16 vjeçe, nga Sofja, nxënëse në Gjimnazin e Dytë të Gjuhës Angleze “Thomas Jefferson” në Sofje. Lëndët e saj të dashura janë matematika dhe historia. Ajo do që të bëhet gazetare një ditë. Milena është pjesëmarrëse në projekte të..

26.05.20 12:59 |

“Orenda” – një kor i vogël bullgar në Paris

I krijuar në Paris, grupi interpreton këngë popullore bullgare me orkestrim të kompozitorëve tanë të njohur, si dhe këngë ortodokse. Drejtuese është Stefka Miteva – këngëtare, autore e këngëve dhe e aranzhimeve, mësuese në lëndën e muzikës dhe të teorisë..

25.05.20 08:17 |

Nderojmë kujtimin dhe veprën e shenjtorëve Konstantin dhe Elena

Më 21 maj Kisha Ortodokse nderon kujtimin e apostujve të shenjtë mbreti Konstantini i Madh dhe mbretëresha Elena. Tek ne kjo ditë është festë e dhjetëra tempujve dhe kishave të cilat mbajnë emrin e shenjtorëve - kisha shkëmbore në rezervatin Jajllata,..

21.05.20 13:47 |

Qyteti Kjustendill - fytyrat e shumta të “qytetit të përjetshëm”

Historia e qytetit Kjustendill fillon akoma gjatë epokës neolitike. Një pjesë nga lavdia e tij gjatë shekujve vjen nga burimet me ujë të ngrohtë mineral. Madje dhe emri antik i vendit të populluar, sipas disa studiuesve do të thotë “qytet burimor”..

20.05.20 16:19 |

“Muzika bullgare është interesante dhe në variantin klasik dhe në atë folklorik”

“Ambasadorët e kulturës bullgare” kështu i quajmë muzikantët tanë, të cilët kanë fituar famë dhe njohje nëpër botë. Mes tyre pa dyshim që është dirigjenti Mihaill Dellçev (Michael Deltchev), i cili prej dekadave të tëra me radhë jeton dhe punon në..

09.05.20 06:10 |

Në kohën e izolimit - mësime në marimba, perkusione dhe....në gjuhën bullgare

Vassilena Serafimova është mes perkusionistëve më aktiv në zhvillimin e koncerteve. Ajo është e njohur me projektet e saj të shumta dhe të larmishme muzikore, të cilat i krijon vazhdimisht “në kufi” midis gjinive të ndryshme. Muzikantja jeton në..

07.05.20 12:39 |

Bukuria asketike e kishës “Shën Gjergji Fitimprurësi”

Në qytetin Kjustendill të Bullgarisë Jugperëndimore në lagjen Kollusha ngrihet kisha “Shën Gjergji Fitimprurësi”. Ajo u shpall monument arkitekturor dhe kulturor me rëndësi kombëtare. Ky është tempulli më i vjetër nga mesjeta në rajon. Krijuar..

06.05.20 06:30 |