Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Turoperatorët konstatojnë interes të rritur ndaj Bullgarisë megjithë pandeminë

Foto: Pixabay

Ministrja e Turizmit Nikolina Angellkova pret që stina verore turistike në Bullgari të fillojë më 1 korrik. Këtë e parashikon skenari optimist për sektorin, duke pasur parasysh pandeminë e Covid-19.

Ku dhe si mund të pushojmë këtë verë? Të gjithë interesohemi për përgjigjen – turistët potencialë, të punësuarit në sektor, të cilët shpresojnë të ruajnë punën e vet, dhe shteti, në të cilin turizmi formon 12% prej PBB-së.

Kryetari i shoqërisë “Turizmi” Vencillav Krëstev vuri në dukje se prognoza për fillimin e stinës është “diçka e arritshme dhe realiste”, në qoftë se situata vazhdon të zhvillohet si deri tani.

Organizata ngul këmbë që Shtabi Operativ të përgatisë rregulla të qarta, të cilat të respektohen strikt nga pronarët e hoteleve, që t’u përgjigjen objektet e tyre masave kundërepidemike.

Çështjen për përqindjen e hoteleve, të cilat janë të gatshme të mirëpresin vizituesit e tyre gjatë stinës verore Krëstevi e komentoi kështu:

“Është vështirë të flasim, sepse shumë prej hotelierëve e kanë çliruar nga puna personelin e vet. Shtabi duhet të thotë se ku dhe simund të ndodhë kjo. Disa prej hoteleve dhe vendpushimeve të mëdha, të cilat kanë një hyrje dhe një dalje të veçantë, domethënë hotelet ku aksesi i klientëve është i kontrolluar, mund të përfshihen më herët. Në hotelet e vogla kjo është më e vështirë dhe nuk e di se si mund të ndodhë. Prandaj kemi kërkuar një protokoll të posaçëm nga Shtabi Operativ.”

Që të përgatiten rregullat duhet të merren rezultatet e analizës së udhëtimeve gjatë Festave të Pashkëve dhe të ndikimit të tyre mbi përhapjen e sëmundjes në vend. Megjithë pikëpyetjet e shumta rreth “Verës 2020”, jo pak turistë të huaj kanë shfaqur interes për të pushuar në Bullgari, thotë Vencisllav Krëstev në një intervistë për BNR – Radio Plovdiv.

Për hir të së vërtetës ka interes të madh. Gjatë disa ditëve të fundit ai po forcohet nga vende, të cilat gjenden më afër nesh – Rumania, Ukraina, Moldavia, Serbia, Maqedonia e Veriut. Ka interes edhe nga ana e Rusisë dhe Kazakistanit. Këtu eventualisht duhet të marrë pjesë edhe shteti, që të ndihmojë në ndonjë mënyrë transportimin e tyre deri në Bullgari, nëpërmjet subvencionimit të fluturimeve çartër etj. Çekët gjithashtu kishin shfaqur interes për krijimin sipas fjalëve të tyre të “korridoreve të ngrohta” mes Bullgarisë, Greqisë dhe Bullgarisë, sepse të paktën deri tani problemi i krizës së infeksionit te ne kontrollohet me sukses.”

Çfarë do të ndodhë deri në korrik dhe pas kësaj pritet të kuptojmë, por në qoftë se kemi mundësi të pushojmë, le të mbetemi në Bullgari. Vendi ynë disponon destinacione të jashtëzakonshme.

Përpiloi: Joan Kolev (sipas intervistës së Antonia Popovës nga Radio Plovdivi)

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva


Më shumë nga rubrika

I tërheqim turistët me çadra dhe shezlongje falas

Në 23 plazhe në bregdetin bullgar pajisjet e plazhit do të jenë falas, bëri të ditur në Sllënçev Brjag Ministrja e Turizmit Nikolina Angellkova. Në det ajo zhvilloi një sërë takimesh me përfaqësues të degës turistike para fillimit të stinës verore, e..

botuar më 20-05-26 2.27.MD

Arinjtë vallëzues pranë Belicës përsëri mirëpresin vizituesit

Në ditën e zooparqeve bullgare (18 maj) Parku i arinjve vallëzues pranë qytetit Belica hapi dyert e veta për vizituesit. Turistët mund të hyjnë në territorin e parkut çdo ditë nga ora 12.00 deri në orën 18.00, por vetëm duke respektuar masat e rrepta..

botuar më 20-05-24 6.35.PD

Kamping në kushtet e pandemisë

Një stinë mjaft e vështirë për kampingjet presin nëpër bregdetin bullgar. Sezoni turistik për ta fillon më 1 korrik, por bazat tanimë po përgatiten që të mund të presin miqtë. Po caktohen masat e sigurisë, megjithëse  udhëzime dhe rregulla për punën e..

botuar më 20-05-22 3.17.MD