Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bullgaria mbylli kufijtë e saj për shtetasit e vendeve jashtë BE-së

Foto: BGNES

Në lidhje me prevencën e koronavirusit që nga sot, 20 mars, deri në orën 00.00 të 17 prillit hyri në fuqi ndalesa për hyrjen e përkohshme të shtetasve të vendeve të treta në territorin e Bullgarisë përmes të gjitha pikëkalimeve me të gjitha mjetet e transportit – ajrore, detare, hekurudhore, ose rrugore.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Punëve të Jashtme (MPJ) situata në kufijtë tokësorë të vendeve evropiane ndryshon vazhdimisht dhe drastike, gjë që e bën udhëtimin drejt ose nga Bullgaria të pamundur. Sipas informacionit të fundit të përfaqësive tona diplomatike pothuajse nuk ka shtet në Evropë, i cili të mos ketë aplikuar masa kufizuese – mbyllje e kufijve, ose e pikëkalimeve të veçanta, forcim i kontrollit kufitar, ndalim i fluturimeve të aeroplanëve dhe mbyllje e aeroporteve.

Me vendim të Shtabit Operativ Kombëtar për luftimin e koronavirusit në Bullgari hyri në fuqi ndalesë për hyrjen në territorin bullgar të personave që mbërrijnë nga disa shtete-anëtare të BE-së dhe nga vendet e Hapësires se Shengenit, si Italia, Spanja, Franca, Britania e Madhe dhe Irlanda e Veriut, Gjermania, Holanda dhe Zvicra. Shtetasit e këtyre shteteve-anëtare të BE-së dhe të vendeve nga Hapësira e Shengenit dhe anëtarët e familjeve të tyre mund të kalojnë transit përmes territorit të Bullgarisë po të duan të kthehen në shtetin, ku banojnë përkohshëm, ose përhershëm. Shtetasit e vendeve të treta, që janë me leje për qëndrim afatgjatë në një shtet-anëtar të BE-së dhe kalojnë përmes Bullgarisë me qëllim të kthehen në shtetin, në të cilin banojnë ose qëndrojnë gjithashtu mund të kalojnë për Bullgarisë.

Ndalesa nuk u përket shtetasve të shteteve të tjera anëtare të BE-së dhe vendeve nga Hapësira e Shengenit. Janë përjashtim edhe shtetasit bullgarë, anëtarët e familjeve të shtetasve bullgarë dhe personat me qëndrim të përhershëm dhe të vazhdueshëm në territorin e Republikës së Bullgarisë. Bashkatdhetarët tanë mund të hyjnë në territorin e Bullgarisë, pavarësish se nga ku vijnë, por të gjithë që kthehen nga shtetet e shpallura të rrezikshme – Kina, Irani, Bangladeshi, India, Maldivet, Nepali, Sri Lanka, Spanja, Italia, Republika e Koresë, Mbretëria e Bashkuar Britania e Madhe dhe Irlanda e Veriut, Franca, Gjermania, Holanda dhe Zvicra duhet të vendosen në karantinë 14 ditore në shtëpi, ose në një vend tjetër të shënuar nga personi dhe duhet të respektojnë rekomandimet e organeve të kontrollit shëndetësor.

Ndalesa në fjalë nuk u përket specialistëve mjekësorë, studiuesve në sferën e shëndetësisë dhe specialistëve që kujdesen për të moshuarit. Kufizimet nuk përfshijnë edhe personelin e transportit të përgjegjshëm për transportimin e mallrave, ekuipazhet e mjeteve ajrore, që realizojnë transport tregtar ajror, si dhe ndonjë personel tjetër në rast nevoje. Diplomatët, nëpunësit në organizatat ndërkombëtare, ushtarakët dhe punonjësit humanitarë të cilët zbatojnë detyrat e tyre gjithashtu nuk janë prekur nga këto masa kufizuese. Më shumë hollësi mund të gjeni në sajtin e MPJ-së së Bullgarisë në gjuhën angleze: 

Akoma informacion të rëndësishëm në gjuhën shqipe në lidhje me përhapjen e COVID-19 në Bullgari do të gjeni KËTU:

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Stimul jotradicional për prodhuesit e ushqimeve në bashkinë Vrëbnica

Në Vrëbnica do të krijojnë një restorant që do të ofrojë kuzhinë “gourmet”. Qëllimi është që të sigurohet treg për prodhuesit vendas dhe të tërhiqet vëmendja e turistëve. Banuesit e qytezës së vogël në malin Stara Pllanina krenohen me traditat kulinare që..

botuar më 20-05-25 6.50.PD

“Izgrev” është rajoni i kryeqytetit ku ketrat jetojnë lirisht

Në pjesën qendrore të Sofjes, në rajonin “Izgrev” jetojnë më shumë ketra. Pavarësisht se vazhdimisht humbin pjesë prej territorit të vet natyror, gjitarët e vegjël kanë popullatë të qëndrueshme, pohojnë specialistët. Vendbanimet e tyre natyrore janë pemët..

botuar më 20-05-25 6.15.PD

Gjithnjë e më shumë vullnetarë përfshihen në fushatën “Ne numërojmë harabelat”

Në 497 lokacione në vend ishin numëruar 4627 harabela në kohën e edicionit të katërt të fushatës së Shoqatës Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve “Ne numërojmë harabelat”. Vendet më të preferuara nga harabelat për folezim janë shtëpitë me oborre. Ata..

botuar më 20-05-24 6.10.PD