Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kostadin Gençev: “Folklori është një burim i pashtershëm”

Muzika popullore është jetë dhe profesion për gajdexhiun e njohur Kostadin Gençev. Para pak kohe ai festoi jubileun e vet të 50. Ai është instrumentist virtuoz, autor orkestrimesh të melodive dhe valleve popullore. Është autor muzike në bazë të folklorit për filma të ndryshëm dhe pjesë teatrale. Ka marrë pjesë në shumë projekte bullgare dhe ndërkombëtare. Kostadin Gençev është bashkëthemelues i grupeve novatore “Bullgara”, “Diva Reka”/”Lumi i Çmendur”/ mjaft të njohura mes auditorit të rinisë, i quajnë një dukuri të jashtëzakonshme në skenën bullgare.  

Sukseset e veta Kostadini i dedikon përkushtimit të vet, por dhe dijeve të fituara teorike në Shkollën Kombëtare të Artit Folklorik “Filip Kutev” në qytetin Kotell dhe Akademinë Muzikore “Panço Vlladigjerov”- në qytetin Sofja, të cilën e përfundon në degën e kompozimit në klasën e profesorit Krasimir Taskov. Një përvojë të vlefshme profesionale mbledh  dhe në Ansamblin Folklorik “Sliven”, në Ansamblin Kombëtar për Këngë dhe Valle Folklorike “Filip Kutev” dhe si solist-instrumentist në Orkestrën për Muzikë Popullore të Radios Kombëtare Bullgare.

Kostadin Gençev  tregon për Radio Bullgarinë mendime të veta për rolin e muzikës popullore në krijimtarinë e kompozitorëve.

Çdo një periudhë nga jeta është e rëndësishme për rritjen në muzikë, siç është dhe rasti im”, thotë Kostadin Gençev dhe shton: Unë mundohem gjithmonë të prezantoj diçka të re, diçka më të ndryshme me shumë shije mbi bazën e kësaj që kam mësuar gjatë viteve. Shpresoj që njerëzit ta vlerësojnë dhe ta pëlqejnë. Kuptohet se në themel të të gjithave është folklori. Unë jam i ushqyer me të. Me kalimin e viteve unë e zgjerova horizontin tim. Përfundova degën e kompozicionit në profilin klasik, gjë e cila është shumë më e ndryshme. Kthej një vështrim mbrapa dhe shikoj se kam mësuar shumë edhe nga xhazi, nga muzika etno dhe i kam aplikuar në muzikën time. Shpresoj që të jem në rrugë të drejtë. Folklori është në thelbin e shumë veprave.  Kryeveprat më të mëdha në muzikën simfonike bullgare janë bërë mbi bazën e folklorit bullgar. Ne jemi një territor i vogël, i cili ka shans  të jetë në një vend interesant gjeografik. Me kalimin e shekujve këtu është mbledhur një konglomerat prej njerëzve, popujve, kulturave dhe Bullgaria është qendra. Prandaj dhe folklori është një burim i pashtershëm i muzikës. Botëkuptimi im është i lidhur me etno-xhazin dhe me muzikën e botës. Të tilla janë kërkimet tona, të miat dhe të kolegëve të mi nga grupet “Bullgara” dhe “Diva Reka.

Krijuam një muzikë interesante, deri tani nuk kam dëgjuar mendime negative. Grupi “Bullgara” është diçka unikale.  Shumë shpesh nxjerrim këngë të vjetra pak të harruara  dhe u japim një jetë të re. Muzika serioze duhet të ketë një jetë të gjatë. Nxjerrim gjëra që përpara 20 vjetëve dhe i rizbulojmë si të thuash. Do të doja të prezantoja dhe muzikën të cilën e incizova për Parkun historik rreth qytetit Varna. Ky është një projekt shumë interesant i bullgarëve atdhedashës, muzika prezanton  epokat historike të Bullgarisë nga eoliti deri tek Mbretëria e Dytë Bullgare dhe rënia nën sundimin osman.”

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: BNR dhe arkiv personal

Më shumë nga rubrika

“Gërshetë folklorike” mbledh krijues nga i gjithë vendi

“Po na presin mbrëmje të shkëlqyera verore të përmbushura me këngë, vallëzime dhe fllade deti”- thotë këngëtarja e këngëve popullore nga krahina e Stranxhës Zllatka Stavreva, drejtoresh artistike e Festivalit Muzikor dhe të Vallëzimit “Gërshetë..

botuar më 20-07-08 10.56.PD

Nderim për këngëtaren popullore Kiçka Savova në fshatin e saj të lindjes

Kiçka Savova është një nga këngëtaret tona më të rëndësishme popullore, e cila ka lënë një gjurmë të qartë me repertorin e saj të pasur dhe devotshmërinë e saj të pakushtëzuar lidhur me traditën folklorike trakase (nga krahina e Trakisë, Bullgari Jugore)..

botuar më 20-07-04 7.00.PD

Mjeshtri origjinal Stojan Marinov punon veshje kombëtare për skenat botërore

Ditën e festës kishtare kushtuar Shën Pjetrit dhe Shën Palit , e cila gjithnjë bie më 29 qershor, shënojmë edhe Ditën e Zejtarëve. Në trojet bullgare ekzistojnë tradita të lashta të zejtarisë të lidhura me punimin e stolive, veshjeve kombëtare,..

botuar më 20-06-29 10.23.PD