Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Zgjedhjet Evropiane 2019: Tema evropiane përsëri në rendin e ditës në fundin e fushatës zgjedhore

Pesë ditë para zgjedhjeve për deputetë të Parlamentit Evropian, të cilat në Bullgari do të zhvillohen më 26 maj, temat evropiane rikthehen në deklaratat e pjesëmarrësve në fushatën zgjedhore, duke pasur parasysh se deri tani në to dominonin çështjet e politikës së brendshme.

Në Bullgarinë Lindore Maria Gabriel, e cila është në krye të listës së GERB-it dhe Bashkimit të Forcave Demokratike, shumë herë nënvizoi se ndër qëllimet kryesore të kandidatëve për deputetë evropianë nga këto dy parti janë rritja e prestigjit të Bullgarisë në Evropë dhe pranimi i një buxheti më të favorshëm për shtetin tonë, sa i përket politikës së përbashkët bujqësore. Sipas Maria Gabriel përvoja e deritanishme e evrodeputetëve nga GERB-i dhe Bashkimi i Forcave Demokratike u jep atyre përparësi para oponentëve të tyre, të cilët më parë duhet të mësojnë shumë për funksionimin e institucionit.

Liderja e Partisë Socialiste Bullagre Kornelia Ninova tha se deputetët evropianë nga partia e saj do të punojnë për një pagë minimale evropiane, e cila duhet të jetë 60% prej pagës mesatare dhe për pension të caktuar minimal, në bazë të të cilit do të llogariten të gjitha pensionet në Bullgari. Lidhur me pranimin e vendit tonë në Hapësirën Shengen, Ninova tha se kjo varret në vend të parë nga veprimet e vetë Bullgarisë dhe nga efikasiteti i luftës me korrupsionin. Shtoi gjithashtu se Partia Socialiste Bullgare është kundër sanksioneve ndaj Rusisë.

Pikëpamje të kundërta kanë përfaqësuesit e pozitës dhe opozitës edhe mbi temat evropiane. Niniova akuzoi qeveritarët për këtë se një përfaqësues i tyre ka votuar kundër kandidates rumune për postin e ri të Kryeprokurorit evropian – Laura Kovesi. Përgjigja e GERB-it ishte se në Këshillin e BE-së nuk ka pasur votim “pro” ose “kundër” kandidaturës së saj, kurse pohimi se Bullgaria ka votuar “kundër” saj është një lajm i rremë.

Pesë ditë para ditës së votimit Angell Xhambazki, i cili është në krye të listës së kandidatëve për deputetë evropianë nga partia VMRO postoi në Facebook një koment të zemëruar të lidhur me protestën e romëve në qytetin e Burgasit (Bullgari Lindore) kundër ndërprerjes së furnizimit me ujë në lagjen e tyre për shkak të llogarive të papaguara. Duke deklaruar përkrahjen e tij për masën adekuate të ndërmarre nga ujësjellësi, ai i bëri thirrje bashkisë dhe policisë që të kryejnë punën e tyre, duke qetësuar tensionin në qytet. Sipas tij mosrespektimi i ligjit duhet të ketë pasoja sanksionuese, kurse protesta kundër normave shoqërore është një paturpësi.

Agjencia sociologjike “MarketLinks” shpalli të dhënat e një studimi , sipas të cilit disa ditë para zgjedhjeve GERB-i e ka përkrahjen e 29,6% prej shoqërisë bullgare, kurse Partia Socialiste Bullgare – 27,5%. Përkrahja për partitë e tjera është siç vijon: për Lëvizjen për të Drejtat dhe Liritë – 6,9%, për koalicionin VMRO-Demokracia e Re Bullgare – 5,7%%, për Bullgarinë Demokratike – 4,7%, kurse për partinë “Volja” – 2,9%.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika

Ngjarjet me adresë ballkanike

Greqia do të pakësojë tatimet për daljen më të shpejtë nga kriza Kryeministri grek Kiriakos Mitsotakis shpalli një plan për ristartimin e ekonomisë. Masat prej 17 mlrd eurosh janë në përkrahje të shëndetësisë, të vendeve të punës dhe turizmit. Ulen..

botuar më 20-05-21 2.20.MD

Bashkimi Evropian tregon rëndësinë e fjalëve solidaritet dhe unitet

Bashkimi Evropian  e pret festën e vet në kushtet e krizës së paparë shëndetësore dhe ekonomike, të shkaktuar nga pandemia me Covid-19. Sivjet Dita e Evropës është shumë më e veçantë dhe për shkak të dy përvjetorëve të ngjarjeve të rëndësishme për..

botuar më 20-05-09 7.00.PD

Buxheti shtetëror është aktualizuar, është ndryshuar Ligji për gjendjen e jashtëzakonshme

Kuvendi Popullor miratoi ndryshimet në ligjin për buxhetin shtetëror dhe për gjendjen e jashtëzakonshme. Janë siguruar mjete për luftën kundër COVID-19, janë korrigjuar dhe masat e pushtetit ekzekutiv në kushtet e krizës. Aktualizimi i..

botuar më 20-04-07 12.57.MD