“Muzika bullgare është interesante dhe në variantin klasik dhe në atë folklorik”

“Ambasadorët e kulturës bullgare” kështu i quajmë muzikantët tanë, të cilët kanë fituar famë dhe njohje nëpër botë. Mes tyre pa dyshim që është dirigjenti Mihaill Dellçev (Michael Deltchev), i cili prej dekadave të tëra me radhë jeton dhe punon në..

botuar më 20-05-09 6.10.PD

Në kohën e izolimit - mësime në marimba, perkusione dhe....në gjuhën bullgare

Vassilena Serafimova është mes perkusionistëve më aktiv në zhvillimin e koncerteve. Ajo është e njohur me projektet e saj të shumta dhe të larmishme muzikore, të cilat i krijon vazhdimisht “në kufi” midis gjinive të ndryshme. Muzikantja jeton në..

botuar më 20-05-07 12.39.MD

Opera e Sofjes do të transmetojë një koncert festiv më 6 maj

Teatri operistik do të transmetojë më 6 maj në orën 17.00 koncert festiv me rastin e Ditës së Shëngjergjit. Në videomesazhet dhe përshëndetjet muzikore do të përfshihen këngëtarët e shquar Rajna Kabaivanska, Aleksandrina Millçeva, Maria Gulegina,..

botuar më 20-05-04 7.05.MD

Arti si mjet kundër virusit

Që nga rasti i parë i Covid-19 vëmendja e shoqërisë është përqendruar në punën e sistemeve shëndetësore në shtetet e ndryshme. Mjekët, infermierët dhe të gjithë nëpunësit mjekësorë të angazhuar në luftën kundër virusit kudo në botë punojnë nën..

botuar më 20-04-28 11.59.PD

Muzikantët bullgarë u bënë pjesë e IFPI

Asociacioni i producentëve muzikorë bullgarë nënshkroi marrëveshje me Federatën Ndërkombëtare të Industrisë Fonografike dhe mori kod ndërkombëtar të standardizimit sipas sistemit ISRC. Kjo do të lehtësojë pagimet për muzikën bullgare në mjedisin..

botuar më 20-04-23 5.34.MD

Vesko Panteleev Eshkenazi nga shtëpia e tij në Amsterdam

Koncertmjeshtri shumëvjeçar i Amsterdam Concertgebouw , violinisti bullgar Vesko Panteleev Eshkenazi ( Eschkenazy) vazhdimisht befason adhuruesit e muzikës së mirë në rrjetet sociale. Gjatë marsit ai duhej të organizonte një koncert të madh me..

botuar më 20-04-23 11.20.PD

Integrali i Rachmaninovit - album i ri dhe sukses i ri i madh për dyshen e pianistëve Aglika Genova dhe Ljuben Dimitrov

“Kjo është thjeshtë e shkëlqyer! Kjo muzikë kërkon virtuozë të vërtetë. Genova & Dimitrov janë ekzekutuesit më të përshtatshëm, të cilët i kanë krijuar këto incizime si një histori të vërtetë dashurie. Njeriu mund ta zbulojë këtë në çdo një..

botuar më 20-04-05 7.10.PD

Violinistja Tanja Tingarova – një jetë si përrallë

Një vajzë në moshën 30 vjeçe që ka udhëtuar në mbarë botën për shkak të talentit të vet – kështu shkurtimisht mund të përshkruajmë violinisten Tanja Tingarova, e cila ka lindur në Plovdiv. Ajo thotë se ka filluar t’i bie veglës magjike që në moshën 6..

botuar më 20-03-28 11.05.PD
Simeon Shterev

U nda nga jeta Simeon Shterevi – njeri prej muzikantëve të mëdhenj xhaz në Bullgari

Më 26 mars u nda nga jeta profesori Simeon Shterev – flautist, pedagog dhe kompozitor, njeri prej muzikantëve më të mëdhenj xhaz në Bullgari. Ai lindi më 24 tetor të vitit 1943 në Sofje. Mbaroi Akademinë Kombëtare Muzikore në Sofje si muzikant..

botuar më 20-03-27 1.16.MD

Petër Krumov: “Shiko rrafshinën e Dobruxhës dhe do të kuptosh se ia vlen të punosh për të”

Një jetë e tërë e cila i kushtohet muzikës tradicionale të krahinës së Dobruxhës – këto fjalë më saktë e përshkruajnë kontributin krijues të kompozitorit tonë të njohur dhe dirigjent Petër Krumov. Përkushtimin e tij në shërbim të..

botuar më 20-03-27 10.19.PD