Shkollë e cila të jep krahë

Për 17 vjetët e fundit në Bullgari janë mbyllur mbi 1000 shkolla. Shkollat fillore në vendbanimet e vogla shpesh zhvillojnë një luftë të vërtetë për të shpëtuar. Në rajonet me popullsi dominuese nga pakicat, zotërimi i dobët i gjuhës bullgare nga nxënësit..

botuar më 20-01-17 12.02.MD

Mikaella e buzëqeshur rritet në një botë të lumtur

4-vjeçarja Mikaella i njeh të gjitha germat, di përmendsh të gjithë alfabetin dhe reciton vjershën “Fjala amtare, magjepsëse dhe e ëmbël”. Sipas mjekëve, ajo mbase nuk duhej t’i dinte këto gjëra. Mikaella ka lindur me sindromën Dawn. Kur i ka dhënë..

botuar më 20-01-16 2.14.MD

Nga podiumet botërore të modës deri tek ferma biologjike në fshatin Akanxhievo

Në jetën e Valentina Dimitrovës dhe të Kristian Vasilevit ka nga çdo gjë – shkëlqimi i modës botërore dhe drita e aparatit fotografik, dashuria e ndezur fare rastësisht në skajin tjetër të botës, entuziazmi i të sapokthyerit në atdhe, zhgënjimi pas..

botuar më 20-01-14 1.40.MD

Viti i Ri i Romëve gërsheton në traditat e veta festat e krishtere Krishtlindjet dhe Ditën e Shën Vasilit të Madh

E quajnë Borisllav Asenovin poetin e lagjes së romëve “Fakulteta” në kryeqytet, për shkak të dashurisë së tij të madhe ndaj poezisë dhe përmbledhjeve të vjershave, të cilat i shkruan në gjuhën bullgare dhe rome. Ka dy diploma të arsimit të lartë -..

botuar më 20-01-13 3.04.MD

Ngjarjet me adresë ballkanike

Kroaci a shpalli prioritetet e Presidencës së vet të BE-së Kryeministri i Kroaci së Andrej Plenkoviç paraqiti katër fushat me prioritet të Presidencës Kroate të BE-së, e pikërisht: Evropa në zhvillim, Evropa lidhëse, Evropa mbrojtëse,..

botuar më 20-01-13 1.55.MD

Grua njëqindvjeçare nga qyteti Lloveç mban formën me leximin e librave dhe zgjidhjen e fjalëkryqeve

Rajna Zhekova, e cila gjatë vjeshtës së vitit 2019 u bë 100 vjeçe, po vazhdon të lexojë, të qepë dhe të zgjidhë fjalëkryqe. Kohët e fundit  ajo qe e dalluar nga Biblioteka Regjionale në qytetin Lloveç si lexuese e vitit. Në lidhje me jubileun ajo..

botuar më 20-01-12 11.35.PD

Bashkia e qytetit Burgas lufton kundër ajrit të ndotur duke mbjellë pemë

Gjatë vitit 2020, në kuadrin e fushatës “Mbill një pemë”, në qytetin Burgas do të mbjellin qindra fidanë si një masë kundër ajrit të ndotur. Një pjesë nga paratë për blerjen e tyre do të sigurohen me paratë nga shtimi i tatimit mbi makinat e..

botuar më 20-01-12 9.20.PD

Në qytetin Dobriç më tepër lexojnë autorët Jeff Kinney, Jordan Jovkov dhe Mark Twain

Gjatë vitit të kaluar, mes titujve të kërkuar më tepër  në Bibliotekën Regjionale në qytetin Dobriç janë “Ditari i Gregut” të Jeff Kinney, “Tregime” të Jordan Jovkovit  dhe “Princi dhe lypësi” të Mark Twainit. Sipas studimit të bërë nga instituti..

botuar më 20-01-11 11.30.PD

Një sërë shpendësh ujorë preferojnë të kalojnë dimrin në Bullgari

Sipas të dhënave të Shoqatës Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve, Bullgaria është një vend i preferuar nga një sërë shpendësh ujor për kalimin e dimrit. Akoma në fillim të muajit dhjetor qenë vënë re grumbullimet e para të llojeve veriore si patat..

botuar më 20-01-11 9.15.PD

Shkencëtarë punojnë metoda të reja për shfrytëzimin dhe ruajtjen e energjisë së pastër

Si të ulen emetimet e dioksidit të karbonit në atmosferë, të cilat janë shkak për efektin e serrës dhe ndryshimet e mëdha të klimës? Përgjigjen e kësaj pyetjeje fondamentale, nga e cila varet e ardhmja e planetit, preokupon shkencëtarët e mbarë..

rinovuar më 20-01-10 5.07.MD