Qyteti Kjustendill - fytyrat e shumta të “qytetit të përjetshëm”

Historia e qytetit Kjustendill fillon akoma gjatë epokës neolitike. Një pjesë nga lavdia e tij gjatë shekujve vjen nga burimet me ujë të ngrohtë mineral. Madje dhe emri antik i vendit të populluar, sipas disa studiuesve do të thotë “qytet burimor”..

botuar më 20-05-20 4.19.MD

Shenjtorët Kirill dhe Metodij janë paraqitur nëpër ikonat si shkrimtarë dhe mësues

Nuk është fare e rastit se imazhet e para të ruajtura të apostujve të shenjtë Kirill dhe Metodij, veprimtarinë e shenjtë e të cilëve kisha e nderon më 11 maj, gjenden në zemrën e Evropës. Pikërisht në Romë, vëllezërit nga Selaniku zhvilluan..

botuar më 20-05-11 3.28.MD

Më 10 maj shënojmë përvjetorin e rimëkëmbjes së Patrikanës Bullgare

Më 10 maj Kisha Ortodokse Bullgare kremton përvjetorin e rimëkëmbjes së Patrikanës Bullgare. Ekzistenca e saj ishte ndërprerë në fund të shekullit XIV kur Bullgaria ra nën sundimin osman. Rimëkëmbja e Patrikanës Bullgare ishte ideali i..

botuar më 20-05-10 10.30.PD

110 vjet marrëdhënie diplomatike Bullgari-Spanjë

Marrëdhëniet diplomatike zyrtare midis Bullgarisë dhe Spanjës - partnere të sotme në Bashkimin Evropian dhe në NATO, janë të vendosura më 8 maj të vitit 1910. Vështrimi historik tregon se kontaktet e para midis Sofjes dhe Madridit janë vendosur më shumë..

botuar më 20-05-08 10.11.PD

Muzeu Ushtarak Kombëtar prezanton evente të shumta virtuale më 6 maj

Pavarësisht nga ndryshimet e shumta të datës, në të cilën është shënuar gjatë viteve, Dita e Trimërisë dhe festa e Ushtrisë Bullgare asnjëherë nuk e humbet madhështinë, solemnitetin dhe dinjitetin e vet. Mirënjohja dhe respekti i bullgarëve ndaj ushtarëve..

botuar më 20-05-05 3.37.MD

Doktoresha Srebra Rodopska ka zhvilluar vaksinën bullgare të tuberkulozit

Rreth pandemisë së Covid-19, një vaksinë me kontribut bullgar tërhoqi vëmendjen e shkencëtarëve nga e gjithë bota. A është e vërtetë se sistemi imun i njerëzve të imunizuar kundër tuberkulozit u reagon infeksioneve, e pyesin veten ata, duke shpresuar që..

botuar më 20-05-03 7.00.PD

Paraskeva Nikolau nga Varna ka ndërtuar spitalin e parë te ne me mjete të dhuruara

Në bulevardin “Primorski” në Varna tashmë 150 vjet ngrihet një godinë e madhe, e cila tërheq vëmendjen e kalimtarëve me madhështinë dhe bukurinë e vet. Në këtë ndërtesë solide dikur ka funksionuar spitali i parë i ndërtuar me mjetet e bamirësit Paraskeva..

botuar më 20-05-03 6.20.PD

Kisha Ortodokse Bullgare respekton Shën mbretin Boris I Pagëzori

Më 2 maj Kisha Ortodokse Bullgare respekton Shën mbretin Boris I Mihaill i cili e pagëzoi popullin bullgar në fenë e krishtere. Mbreti Boris I është një pushtetar bullgar i cili sundonte në periudhën nga viti 852 deri në vitin 889. Ai imponoi fenë e..

botuar më 20-05-02 10.27.PD

Epidemia si një sprovë historike dhe si një mundësi

Fjala “epidemos” /nga greqishtja e vjetër/ do të thotë “mbi popullin”, ndërsa “pandemos” – “të gjithë popujt”. Në histori epidemitë dhe pandemitë gjithmonë kanë  rirenditur në mënyrë dramatike shtresat  gjeopolitike. Por gjithmonë ka pasur popuj, të cilët..

botuar më 20-05-02 6.05.PD
Klisura

Me heshtje dhe pa skena shumëngjyrëshe nga historia nderojmë trimërinë e heronjve të lavdishëm nga prilli i vitit 1876

Muzetë në qytetet Koprivshtica , Panagjurishte , Strellça , Klisura , Batak tregojnë për patriotizmin e madh dhe sakrificën e pafund të heronjve nga Kryengritje e Prillit gjatë vitit 1876. Këto vende sot zgjojnë ndjenjat më të forta patriotike dhe..

botuar më 20-05-01 7.00.PD