Shënojmë 1006 vjet nga vdekja e Mbretit Samuill

Më 6 tetor 2020 mbushen 1006 vjet nga vdekja e Mbretit bullgar Samuill, qëndrueshmëria dhe lufta kokëfortë e të cilit kundër perandorit Bizantin Vasilij i Dytë, nuk lejon rënien e Bullgarisë nën sundimin bizantin deri në fund të mbretërisë së tij...

botuar më 20-10-06 7.05.PD

Ulpia Oescus – histori për ngritjen dhe shkatërrimin

Dikur ai ka qenë një nga qytetet më të bukura e joshëse përgjatë Danubit. Sot mbeturinat e tij janë të shpërndara mbi një sipërfaqe të madhe në rrethinat e fshatit Gigen. Kolonat e mëdha me kapitel, konzolat e bukura fine dhe blloqet prej mermeri janë të..

botuar më 20-10-06 5.15.PD

Arkeologët datuan kështjellën “Mallkoto Kale” afër qytetit Jamboll

Gërmimet e “Mallkoto Kale” (“Kalaja e Vogël”) në Bullgarinë Juglindore po vazhdojnë tashmë mbi 10 vjet, por që këtë stinë ka të dhëna më të sakta për kështjellën. Para BNR-së drejtori i Muzeut Regjional Historik në Jamboll Stefan Bakërxhiev..

botuar më 20-10-04 3.34.MD

Zbuluan një pjesë prej thesarit më të madh prej qelqi të zhytur në rajonin e bregdetit bullgar

Në detin afër Burgasit u zbulua një pjesë prej thesarit më të madh prej qelqi të zhytur në pjesën bullgare të Detit të Zi, transmetoi BTA. Ndër zbulimet në fundin detar në gjirin “Çengene Skele” afër kepit Çiroza ka dhjetëra pjesëza prej enësh prej..

botuar më 20-10-02 4.10.PD

Përvjetori i 102-të i Betejës së Dojranit do të shënohet në qytetin Pleven

Përvjetori i 102-të i fitores së arritur nga ushtria e vogël bullgare në rajonin e Dojranit gjatë Luftës së Parë Botërore, do të shënohet me solemnitet në qytetin Pleven. Beteja te Dojrani është një nga fitoret më të mëdha të ushtrisë bullgare..

botuar më 20-09-27 11.07.PD

E kaluara e manastirit Mëglizh është e mbështjellë në mister

Një nga manastiret tona më të bukura është i heshtur në thellësitë e Ballkanit, 2 kilometra në veri nga qyteti i rrethit Mëglizh. Shumë pak janë njerëzit që vijnë këtu larg qendrave tona turistike të përmbushura me njerëz, që të vetmohen dhe të marrin një..

botuar më 20-09-26 5.05.PD

80 vjet nga kthimi i Dobruxhës Jugore në kufijtë e Bullgarisë

Përvjetori i 80 i rikthimit të Dobruxhës Jugore dhe Nënshkrimit të Marrëveshjes së Krajovës shënohet solemnisht në Ditën e Dobriçit. Mysafirë zyrtarë në festë janë Presidenti Rumen Radev dhe Ministri i Mbrojtjes Krasimir Karakaçanov, transmetoi..

botuar më 20-09-25 6.56.MD
Ivan Zhelev

Profesori Zhelev: “Rikthimi i situatës së mëparshme do të jetë mjaftë e vështirë”

Lidhur me informacionin se afro një muaj një prift i Patrikanës Ekumenike kujdeset për bashkësinë bullgare në Stamboll, teologu profesor Ivan Zhelev tha, se: “Kanunet nuk janë të shkelura. Gjerat na kanë ikur nga duart”. Nuk u bënë hapat e..

botuar më 20-09-23 11.46.PD

Origjinali I Thesarit të Florinjtë nga Panagjurishte kthehet në shtëpi

Origjinali i Thesarit të Art nga Panagjurishte, i cili e përhap lavdinë e Bullgarisë anë e mbanë botës, ekspozohet në sallën trezor të Muzeut Historik të qytetit Panagjurishte nga 23 shtatori deri më 2 nëntor. Ky thesar është një nga..

botuar më 20-09-23 11.11.PD
Kisha

Bullgarët në Stamboll kërkojnë nga Patrikana Ekumenike prift bullgar

Pothuajse një muaj një prift i Patrikanës Ekumenike kujdeset për komunitetin bullgar në Stamboll. Prifti i deritanishëm u kthye në Bullgari dhe në vendin e tij patriku ekumenik Vartholomeu emëroi një klerik të vet. Kështu u shkel tradita që..

botuar më 20-09-22 11.42.PD