Xhamala – qenia mitike, që vjen te bullgarët për gëzim dhe kurajë gjatë vitit të ri

Çdo vit rreth ditës së Shën Ivanit, e cila sipas stilit të vjetër të kalendarit kishtar i takon datës 20 janar, në shumë fshatra në rajonin e Sofjes, Ruses dhe Lloveçit zhvillohet sipas traditës së vjetër popullore një ritual i cili quhet..

botuar më 19-01-21 11.03.PD
Снимка: БГНЕС

Francezët do të xhirojnë një dokumentar për traditën Surova

Një ekip televiziv francez nga qyteti Toulouse do të xhirojë një dokumentar për festën popullore Surova (ose Surva) në fshatin e rrethit të Pernikut Leskovec. Gazetarët e huaj punojnë mbi një projekt evropian të lidhur me traditën e..

botuar më 19-01-13 9.35.PD

Çfarë na sjell dita e Shën Ivanit – tradita, rite dhe besime

Më 7 janar është dita e Joan Paguzorit, i quajtur po kështu Joan Paraardhësi –kushëri dhe  paraardhës i Jezu Krishtit. Kur ka arritur moshën 30 vjeçare, Joani ka filluar të predikojë  dhe të pagëzojë njerëzit. Në ujërat e lumit Jordan i ka..

botuar më 19-01-07 3.22.MD
Снимка: БГНЕС

Gjatë janarit në Bullgari dalin kukerët për të dëbuar forcat e liga

Me ardhjen e Vitit të Ri vjen koha, kur bullgari pret më shumë miq në shtëpinë e tij. Sipas traditës së vjetër, për Ditën e emrit mysafirët vijnë pa ftesë paraprake, ndërsa në muajin e parë të vitit Ditën e tyre të emrit e festojnë shumë..

botuar më 19-01-05 9.15.PD
Снимка: архив

Ty të këndojmë, stanenine, ty të këndojmë, Zotin e lavdërojmë!

Akoma para përhapjes së krishterimit nëpër tokat tona dhe fillimit të festimit të Krishtlindjeve, në kalendarin popullor dita pas natës së Buzmit, quhet Krishtlindje, Bozhiç, Bozhik (vijnë nga fjala bullgare “Bog”/”Zot” ) dhe i është kushtuar..

botuar më 18-12-25 8.15.PD

Nata e Buzmit, Lindja e Krishtit

Në kulturën tonë folklorike nata para Lindjes së Krishtit ka disa emra. Zakonisht e quajmë Natën e Buzmit, ndërsa traditat dhe ritualet me rastin e festës dihen shumë mirë. Mirëpo, me siguri shumë pak njerëz e dinë se në rrethin e Sofjes,..

botuar më 18-12-24 9.10.PD

Folklori i hap sytë tanë për bukurinë, kurse zemrat për gëzimin

Sot, kur në shoqërinë tonë akoma po zhvillohet debat nëse folklori duhet të mësohet si lëndë mësimore në shkollë, fëmijët që në moshën 5 deri më 15 vjeç nga ansambli i valleve “Bëdniçe” (Buzmi) pranë pallatit Kombëtar të fëmijëve në Sofje,..

botuar më 18-12-23 11.05.PD
Обреден хляб за Игнажден

Bukët e ritit nga Dita e Shën Ignat Hyjmbajtësit deri në Krishtlindje

Ditë e re, vit i ri, kanë thënë dikur në ditën e Shën Ignat Hyjmbajtësit. Sipas kalendarit popullor, sot fillon “viti i ri”. Është me rëndësi të madhe se kush do të hyjë i pari në shtëpi – në qoftë se është njeri i mirë, me pasuri dhe me fat,..

botuar më 18-12-20 2.43.MD

Mirosllava Taskova: “Fëmijët përvetësojnë me interes mjeshtëri të ndryshme lidhur me historinë bullgare”

Një nga shenjtorët më të mëdhenj dhe krijues i mrekullive të shekullit të 4, Shën Spiridoni, ka qenë një njeri i thjeshtë në natyrë, i përulur në zemër dhe i mirë në jetë, siç është shkruar në biografinë e tij. Sot kisha ortodokse feston..

botuar më 18-12-12 3.33.MD

Kori i femrave “Elica” shënon përvjetorin e vet të 30 në skenë

Sivjet kori i femrave “Elica” shënon 30 vjet prej themelimit të vet. Formacioni muzikor ka pasur shumë koncerte dhe pjesëmarrje në festivale të ndryshme. Ka dy kompakt disqe, është duke u përgatitur albumi i tyre i tretë, i cili do të incizohet..

botuar më 18-12-05 12.31.MD