Dita e Dafinave në Bullgari – një buqetë prej traditash kolorite në regjionet e ndryshme të vendit

Një javë para Pashkëve Ortodokse bullgarët festojnë Ditën e Dafinave (Cvetnica). Kjo ditë shënon fillimin e javës më të trishtuar, por në të njëjtën kohë plot mesazhe shpirtërore në jetën e të krishterit besimtar – kjo është koha kur Krishti ka pranuar..

botuar më 19-04-21 9.00.PD

Dita e Shën Llazarit paraprin gëzimin e Ringjalljes

Dita e Shën Llazarit është festa e parë  nga të tria festat e mëdha të krishtera, e pasuar nga Dita e Luleve /Dita e Dafinës/ dhe Pashka, të lidhura me çudinë e Ringjalljes. Është një festë e lëvizshme dhe është gjithmonë gjatë ditës së shtunë..

botuar më 19-04-20 9.00.PD

“Zilet prej bakri” – shkolla për kultivimin e shijes, njohurive dhe dashurisë ndaj këngës popullore

Më 29 mars grupi vokal i fëmijëve “Zilet prej bakri” pranë shkollës tetëvjeçare “Mitropolit Avksenti i Velesit” në qytetin Samokov feston 25 vjetorin nga themelimi i vet. Koncerti jubile është në vatrën e kulturës “Ati Paisi” në qytet. Në festim do të..

botuar më 19-03-29 12.42.MD

Manoll Mihajllov: Kënga e krahinës së Stranxhës më formoi si personalitet

Rruga jetike e Manoll Mihajllovit është lidhur në mënyrë të pandërprerë  me këngën e malit Stranxha – qënga fëmijëria e tij e herët deri në përvjetorin e tij të 60, të cilin e ka festuar në fund të muajit shkurt. Ai është rritur në një mjedis fshatar, me..

botuar më 19-03-16 11.30.PD

Ansambli “Graovska Mlladost” – simbol i rinisë dhe i dashurisë ndaj muzikës tradicionale

Ansambli “Graovska Mlladost” (“Rinia e Graovos”) – qyteti Pernik, e ka provuar nivelin e tij të lartë artistik jo vetëm me çmimet e fituara në festivale të ndryshme prestigjioze në Evropë dhe në Amerikën Veriore. Ai është një qendër tërheqëse për të..

botuar më 19-03-15 4.10.MD

Koncerte në Tiranë, Kukës dhe Berat me rastin e festës kombëtare bullgare 3 mars

Folklori i bukur bullgar do të prezantohet në Shqipëri dhe do të sjellë motivet më të mira të pasurisë popullore bullgare të interpretuara nga ansambli i valleve “Vangeloff” dhe këngëtari i njohur bullgar Vasil Vasiliev i cili do të interpretojë..

botuar më 19-02-22 4.19.MD

Për gajdexhiun legjendar nga krahina e Rodopeve Dafo Trendafillov - me shumë dashuri dhe admirim

Njëqindvjetori nga lindja e Dafo Trendafillovit /17.01.1919 - 04. 12.2010/ është shkas që të shprehim falënderimin tonë për gjurmët e ndritshëm, të cilat ai na la. Muzika e tij menjëherë e prek shpirtin dhe të shpie mes mrekullive të malit Rodope...

botuar më 19-02-19 11.45.PD

Një koleksion i shkëlqyer i Toma Belevit prej përparëseve bullgare nga shekujt 19-20

Përparëset kanë luajtur një rol të rëndësishëm në jetën e gruas. Gjëja e parë, në të cilën është mbështjellë vajza e porsalindur, ka qenë përparësja e vjetër e gjyshes nga ana e babait, kjo është njëfarë tradite e dorëzimit të forcës. Ka përparëse..

botuar më 19-02-16 10.05.PD

Ditën e Shenjtorit ortodoks Trifun, më 1 shkurt, gërshetohen traditat dhe besimet e vjetra të vreshtarëve

Dita e Shën Trifunit shënohet nga Kisha Ortodokse Bullgare më 1 shkurt sipas stilit të ri. Në kalendarin folklorik festa e Trifunit zgjatet tre ditë me radhë, 1, 2 dhe 3 shkurt, të quajtura Trifunci. Për popullin kjo është festa e Trifun..

botuar më 19-02-01 11.28.PD

Tingulli i Survës na pastron dhe na ringjall!

“Muaji janar është Surva!” – thonë banorët e Pernikut, sepse çdo vit të shtunën dhe të dielën e fundit të muajit qyteti mirëpret pjesëmarrësit në Festivalin Ndërkombëtar të Lojërave të Maskaradës “Surva”. Edicioni i 28 i karnavalit do të mirëpresë..

botuar më 19-01-24 3.28.MD