Dhuratat më të parapëlqyera tradicionale

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Folklor/Audio02_alb_28_12_09.mp3 Shpërndarja e sotme e dhuratave është një praktikë e panjohur në kulturën tradicionale bullgare. Në të kaluarën e largët zakonet e dhurimit të peshqesheve ishin krejt të ndryshme...

botuar më 09-12-29 12.13.MD

Vit i Ri - kësmet i ri

Gjatë të gjithë kësaj periudhe festive nga dita e Krishtlindjes deri në ditën e Shën Jordanit (më 7 janar) rritet janë të lidhura me shumë urime, urata dhe parashikime për fat dhe mirëqenie gjatë Vitit të Ri. “Surva” është fjala bazë magjike në rritet e..

botuar më 09-12-28 9.44.PD

Mrekullitë e Krishtlindjeve

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Myzika/Audio02_alb_22_12_09.mp3 Mrekulli të pabesueshme ndodhen Ditët e Krishtlindjeve. Për ato ndodhi të jashtëzakonshme më parë dëgjojnë burrat kolendarë, me të rrethuar vendbanimin shtëpi më shtëpi. Nikoqirët e..

botuar më 09-12-23 11.18.PD

Po vijnë kolendarët

Sot është dita e Krishtlindjeve! Kambanat lajmërojnë në mënyrë festive lindjen e Shpëtimtarit. Pemët janë tepër të bukura në veshjen e tyre festive. Secili prej nesh e pret Vitin e Ri me shpresë për një jetë më të mirë dhe të qetë dhe shpejton të dërgojë në..

botuar më 09-12-21 4.48.MD

20 dhjetori – dita e Ignat Hyjmbajtësit

Dita e Ignat Hyjmbajtësit ka të bëjë me martirin e shenjtë Ignat Hyjmbajtës. Mirëpo festa është e njohur edhe si Ditë e re ose si Vit i ri. Kështu dita konsiderohet si fillim i ciklit të ri vjetor në natyrë dhe bujqësi. Sipas besimeve popullore nga dita e..

botuar më 09-12-18 11.27.PD

Dita e Shenjtorit Nikolla Çudibërësi

Festa e Shenjtorit Nikolla i Mirës së Likisë çdo vit bie më 6 dhjetor. Edhe më sot mbetet i paharruar dhe i gjallë riti të gatuhet peshk. Sipas përfytyrimeve popullore bullgare, Shenj Nikolla gjithnjë lundron në det, që të frenojë dhe të pushtojë..

botuar më 09-12-04 3.49.MD
Tradita të njerizohen lumenjtë vjen nga këngët dhe legjendat popullore.

Legjenda për lumenjtë bullgarë

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Folklor/audio01_alb_11_11_09.mp3 Në jug të malit Stara Planina lumenjtë mbajnë emra grash – Marica, Tunxha, Arda, Veleka, Mesta, Struma. Kurse në Bullgarinë Veriore populli ua ka dhënë lumenjve emra burrash – Iskër,..

botuar më 09-11-12 10.04.PD

“Fjala e mirë arrin larg”

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Folklor/audio01_alb_28_10_09.mp3 Një fjalë e urtë arrin të zbusë kundërshtarët e përhershëm - të mirën dhe të keqen. “E mira pa të keqen nuk dallohet”, me fjalë të tjera ne nuk mund të dallojmë njërën, në qoftë se..

botuar më 09-10-29 1.16.MD

Legjenda për malet bullgare

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Folklor/audio01_alb_21_10_09.mp3 Në territorin e saj të vogël Bullgaria ka grumbulluar malet më të mëdha të Gadishullit Ballkanik. Emrin e regjionit e ka dhënë mali Stara pllanina, të quajtur akoma Ballkan. Ai është..

botuar më 09-10-23 12.58.MD

Imagjinatë, ëndrra dhe realitet ndërthuren në folklorin bullgar

ftp://files.bnr.bg/sites/sq/Lifestyle/Folklore/200909_drenusha/audio01_alb_17_09_09.mp3 Në folklorin bullgar drenusha është simboli i një vajze të mirë ose i një gruaje të re. Foto: arkiv A mund njeriu të bëhet një hero përrallor dhe të përjetojë..

botuar më 09-10-11 11.02.PD