Tubimi i organizuar nga banorët e Graovos ringjall traditat dhe kulturën e kësaj krahine

Në luadhet e manastirit pranë vendit të shenjtë të Gigincit /një fshat që ndodhet buzë malit Cërna Gora, Bullgari Perëndimore/ për verë të dytë të radhës banuesit e Graovos organizojnë një festë, me të cilën tregojnë traditat, besimin, folklorin,..

botuar më 19-07-12 1.18.MD

Ditët e folklorit, kulturës dhe traditave bullgare në Ohër

Në ditët nga 29 qershori deri më 3 korrik për herë të katërt të radhës do të zhvillohen  Ditët e folklorit, kulturës dhe traditave bullgare në Ohër. Qëllimi i tyre është të popullarizojnë folklorin tradicional bullgar të të kënduarit dhe të vallëzimit..

botuar më 19-06-28 2.13.MD

Në ditën e Enjos triumfon njeriu në harmoni me dritën dhe me natyrën

Më 24 qershor Kisha Ortodokse Bullgare nderon lindjen e njërit prej shenjtorëve më të nderuar dhe martir për besimin - Joan Pagëzuesin. Në kalendarin popullor festa quhet dita e Enjos dhe është  lidhur me diellin, ujin dhe tokën. Data përkon me..

botuar më 19-06-24 12.12.MD

Në pritje të edicionit të 50-të të Festës së Shopëve në qytetin Elin Pelin

Nga 17 deri më 23 qershor banorët dhe miqtë e qytetit Elin Pelin do të festojnë në ritmin e valleve dhe këngëve të shopëve(grup etnografik i Krahinës Perëndimore të Bullgarisë). Janë të ftuar artistë dhe krijues nga afër dhe nga larg. Tradita e..

botuar më 19-06-14 3.40.MD

Tubimi kombëtar “Bengu këndon” e ruan të gjallë kujtimin për Mita Stojçevën

Sivjet mbushen 110 vjet nga lindja e këngëtares së njohur nga Bullgaria Verriore Mita Stojçeva. Dhe sot e kësaj dite tregohen legjenda për zërin e saj prekës, i cili i ka mahnitur dëgjuesit nga eteri i Radios Kombëtare dhe nëpër koncertet e saj. Dihet se..

botuar më 19-05-30 3.50.MD

Vampirët në këngët popullore bullgare

Para 5 vjetëve një temë interesante dhe e pastudiuar deri në këtë moment e provokoi Radosllav Gizginxhievin  të studiojë materialet etnografike, shembujt folklorik dhe arkivat e këngëve popullore bullgare dhe 2 vjet më vonë të shkruajë punën e tij të..

botuar më 19-05-12 11.25.PD
Ansambli “Goce Dellçev” nga qyteti Sofja dhe Ansambli vokal “Ezerec” nga qyteti Bllagoevgrad në një skenë të përbashkët

Folklori krijon miqësira

Më 11 maj në lidhje me Ditën e apostujve të Shenjtë Kirill dhe Metodij në galerinë e Arteve të qytetit të Sofjes do të zhvillohet koncerti me titull “Arti krijon miqësira” i korit popullor pranë Ansamblit “Goce Dellçev” në qytetin e Sofjes me dirigjent..

botuar më 19-05-10 1.51.MD

Dobrin Dobrev: Ai që ka lindur në Dobruxha, ose ka jetuar nën yjet e saj, është si i magjepsur

Më shumë se 10 vjet këngëtari popullor Dobrin Dobrev jeton në Qipro. Ai është menaxher i një zyre informative, e cila merret me përkthime dhe legalizime dokumentesh, si dhe me organizimin e ngjarjeve kulturore. Bashkë me Ambasadën e Republikës së..

botuar më 19-05-08 12.13.MD

Verka Siderova: “Jam e lumtur se isha një pjesë nga brezi i artë i këngëtarëve popullorë!”

Zërin e saj të ngrohtë dhe të bukur e lidhim me interpretimet e shkëlqyera të këngëve “A je tulipan, apo je zymbyl”, “Vite, vite”, “Ka dalë hënëza”... të ruajtur në qindra incizime nuk pushon të emocionojë  dhe të fitojë adhurues të rinj , pavarësisht se..

botuar më 19-04-26 10.35.PD

Danisllav Kehajov: “Arti ynë është shumë afër me tokën, me rrënjën, me burimin...”

Sivjet ansambli folklorik “Pirin” nga qyteti Bllagoevgrad  feston 65 vjet nga krijimi i vet. Tepër e madhe është lista me dekorata, të fituara tek ne dhe nëpër botë. Mes tyre është “Grami” për pjesëmarrje në albumin e dytë nga vargu “Misteri i zërave..

botuar më 19-04-21 11.25.PD