Porti në Jafa​

Për veprimtarinë e një klubi letrar bullgar në Izrael

Të magjepsur nga gjuha, kultura dhe letërsia bullgare një grup intelektualësh bëjnë pjesë në rrethin letrar “Një rreze dielli” në Jafa të Tel Avivit. Ideja është e Moni Papo – mbajtësi i çmimit shtetëror për arritje të larta krijuese për librat e vet në..

rinovuar më 20-05-25 10.48.PD

Imazhet e Shenjtorëve Kirill dhe Metodi hasen në pulla postare nga Afrika dhe Vatikani

Sa e pabesueshme të duket në vitin 2015 Republika e Mozambikut (Afrika Juglindore) emetoi disa pulla postare dhe zarfe postare për koleksionues me imazhet e vëllezërve Kirill dhe Metodi. Shkak për këtë ishte përvjetori i 1200-të i lindjes së Shën..

botuar më 20-05-24 6.50.PD

Furnizim i librave në shtëpi...

Njeriu nuk ka vetëm nevoja trupore, por edhe shpirtërore. Këtë e dinë ata njerëz të cilët u përkushtuan librave dhe pranuan për mision të vet të jenë mbrojtës të tyre dhe të na inkurajojnë të zbulojmë gjithësi të panjohura. Pas..

botuar më 20-05-24 6.30.PD

Një shkollë bullgare në Athinë e feston 24 majin me libër

Shkolla më e vjetër bullgare e së dielës në kryeqytetin grek mban emrin e krijuesve të shkrimit sllav, vëllezërit e Shenjtë Kirill dhe Metodij.  Themelet janë vënë prej prindërve dhe mësuesve gjatë vitit 2004 . Sot shkollën e frekuentojnë afro..

botuar më 20-05-23 6.55.PD

Qendrat kulturore bullgare në Evropë do të transmetojnë muzikën e BNR-së më 24 maj

Muzikë bullgare në interpretim të orkestrave të Radios Kombëtare Bullgare do të transmetojnë njëkohësisht 11 institucione kulturore bullgare në Evropë me rastin e festës së kulturës bullgare 24 maj. Koncerti i posaçëm do të fillojë në orën 12.00..

botuar më 20-05-22 8.16.MD

#Kultura lidh Evropën (#CultureConnectsEurope )

Institucionet kulturore evropiane dhe ambasadat nga rrjeti  EUNIC Global  (European Union National Institutes for Culture) u bashkuan rreth nismës #CultureConnectsEurope . Në të marrin pjesë intelektualë, artistë, shkrimtarë, poetë,..

botuar më 20-05-16 7.00.PD
Muzeu për Historinë e Sofjes

Institucionet kulturore gradualisht kthehen tek jeta “reale”

Duke respektuar të gjitha masat kundër epidemisë dhe kryesisht – distancën fizike dyert e veta i hapi Bibliotega e Krtyeqytetit . Kjo u bë në përputhje me urdhëresën e kryetares së bashkisë së Sofjes Jordanka Fandëkova, Vizituesit mund të marrin..

botuar më 20-05-16 6.30.PD
Urdhri „Kalorësi i Madarës“ shkalla e 1

“Kërko thesarin“ në Sofje

Jeta në Bullgari pak nga pak po normalizohet. Pas izolimit të gjatë njerëzit po e shfrytëzojnë motin e mirë, në mënyrë që të kalojnë më shumë kohë jashtë. Kurse që nga 15 maji deri më 15 qershor do të mund  të gërshetojnë shëtitjen e këndshme në pjesën..

botuar më 20-05-15 11.42.PD
Stefan Komandarev

Filmi “Në rreth” fitoi çmime në Festivalin e Kinemasë GoEast

Filmi bullgar “Në rreth” i regjisorit Stefan Komandarev fitoi dy çmime në Festivalin Ndërkombëtar të Kinemasë GoEast - “Zambaku i Artë” dhe Çmimin e kritikës. Në Festivalin që u zhvillua në Visbaden të Gjermanisë u prezantuan 107 filma nga 40 shtete...

botuar më 20-05-12 10.33.PD

Kur njerëzit nuk mund të hyjnë në muze, ai “hyn” në shtëpitë e tyre

Muze, galeri, salla të koncerteve, vatra të kulturës muajin e dytë mbeten pa vizitues. Shkaku është i qartë – të gjithë respektojnë masat kufizuese në kohën e pandemisë. Bota materiale sot është e kufizuar, por shpirti nuk mund të mbetet nën..

botuar më 20-05-04 9.28.PD