Biblioteka e kryeqytetit nderon poetin Gjeo Milev me një ekspozitë të veçantë

Biblioteka e kryeqytetit shënon 125 vjetorin e lindjes së Gjeo Milevit me një ekspozitë të posaçme të titulluar “Njeriu përpara të gjithave”. Poet, përkthyes, kritik letrar dhe teatral, regjisor dhe gazetar-të gjitha këto veprimtari , të cilat..

botuar më 20-01-19 9.15.PD

Zdravka Evtimova: Do të doja që ta mos thyejmë qafën dhe të mos përkulemi

Ka histori të bukura, por të mbytura në kënetën e fjalëve të dobëta e të ngatërruara. Ka dhe të tjera – me të vërtetë frymëzuese, të cilat fluturojnë në vetëdije me lehtësinë e zogjve. Sikurse me krahë të hapura, historitë e Zdravka Evtimovës lëvizin..

botuar më 20-01-15 1.54.MD

Vjersha dhe poezi të reja, letra dhe dokumente, hedhin dritë të re mbi jetën e krijuesit bullgar Pejo Javorovit

Vjersha të panjohura deri në këtë moment të poetit të madh bullgar Pejo Javorov do të botohen në një libër dhe shumë shpejt do të arrijnë deri tek adhuruesit e fjalës poetike. Përveç tyre në vëllim u botuar letra dhe dokumente të poetit, me vlerë..

botuar më 20-01-12 10.40.PD

Bota sakrale e Lika Jankos

Jeta kulturore e Sofjes prej disa javëve e këtej vë theks mbi piktoren Lika Janko. Krahas me krijimet e saj më të njohura, ekspozitat në galeritë “Loran “ dhe “Kontrast” përfshijnë vepra të pa prezantuara deri tani. Galeria Kombëtare “Kuadrat 500” tregon..

botuar më 20-01-11 10.35.PD

Irina Ivanov-Irra dhe “Makina për lumturi”

Si sipas jush punon një “makinë për lumturi”?  pavarësisht se tingëllon në mënyrë tepër utopike, një e tillë mund të ekzistojë në çdo një vetëdije njerëzore, mjaft që të besojmë se mund të jemi mjeshtër të kohës sonë dhe të shprehim dëshirat tona më..

botuar më 20-01-09 4.45.MD

Dy ekspozita interesante mund të shihen në Galerinë e Arteve Figurative të qytetit të Sofjes

Nën hijen e festave të fundvitit mbeti një ekspozitë interesante rregulluar në Galerinë e Arteve Figurative të qytetit të Sofjes. Në të prezantohet një galeri tjetër e cila nuk ekziston, por e cila ishte simbol i artit inovativ gjatë gjysmës së parë të..

botuar më 20-01-04 10.05.PD

Artisti bullgar Samuell Finci do të drejtojë ceremoninë e Festivalit të Filmave “Berlinale 2020”

Artisti Samuell Finci do të drejtojë ceremoninë e dorëzimit të çmimeve të Festivalit të 70-të Ndërkombëtar të Filmave në Berlin “Berlinale 2020”. Vet drejtoresha ekzekutive Mariet Risenbeek shprehu kënaqësi se pikërisht Finci u zgjodh drejtues,..

botuar më 19-12-29 1.15.MD

Skulptori Kirill Shivarov – nga harresa drejt piedestalit

Autori i skulpturave më emblematike në Bullgari , Kirill Shifarov që kur ishte gjallë u njoh si autoritet i padiskutueshëm krijues. Lindi në vitin 1887 në qytetin bregdetar Varnë. Dhjetë vitet e fundit të jetës punonte mbi një sërë projektesh të..

botuar më 19-12-29 11.25.PD

Sukseset e artit bullgar të baletit gjatë vitit 2019

Bullgaria është e njohur si një vend me tradita në fushën e artit të baletit. Sivjet u mbushën 90 vjet nga lindja e maestros Emill Dimitrov – një vizionar, me ide frymëzuese për të ardhmen  e forumeve tëkërcimit. Gjatë vitit 1964 ai krijoi Konkursin e..

botuar më 19-12-26 10.45.PD

Muzeu Historik në Pavlikeni nderoi Nikolla Gjuzelevin me një ekspozitë të përkohshme

Këngëtari bullgar operistik me famë botërore Nikolla Gjuzelev nderohet edhe në qytetin e vet të lindjes. Muzeu Historik në Pavlikeni krijoi një ekspozitë të përhershme me sende të tij personale. Ai ka marrë njohje botërore për talentin e vet muzikor,..

botuar më 19-12-21 1.10.MD