Eмисия новини
от 10.00 часа

Për bullgarët E Diela e Dafinave është diçka më shumë se e kremte fetare

Me aromë lulesh dhe me blerim të butë që sapo ka mbuluar tokën dhe pemët, e kremtja e krishtere e Hyrjes së Zotit në Jerusalem është ndër festat më të dashura për bullgarët. I është kushtuar pritjes solemne të Birit të Zotit në Jerusalem dhe..

12.04.20 06:35 |

E Shtuna e Ngjalljes së Llazarit është një festë e cila në kohë të vështirë mbush me shpresë

Kurorë e vajzave të quajtura llazarki hedhur në lumë – kështu mund të ilustrojmë traditën e bukur pranverore bullgare Llazaruvane. Ky rit është karakteristik për ditën në të cilën kisha ortodokse kremton Ngjalljen e Llazarit. Kjo festë gjithnjë..

11.04.20 06:45 |

Fshati Ilindenci feston perënditë e verës

Për herë të 28-të fshati Ilindenci në rrethin e qytetit Bllagoevgrad (Bullgari Jugperëndimore) do t’i presë perënditë e verës. Në ditën e parë të muajit shkurt festohet festa, e cila është lidhur me legjenda të lashta dhe sikur kërkon një përkulje nderimi..

01.02.20 08:20 |

Bullgari zgjedh produkte cilësore për tavolinën e Natës së Vitit të Ri

Ushqimet të cilat e “tërheqin fatin” në natën e Vitit të Ri janë të përafërta në rajonet e ndryshme të Bullgarisë. Tradita kërkon që në këtë festë  në çdo një shtëpi të ketë sallame dhe gjellë me mish pule dhe mish derri. Derri në traditat tona simbolizon..

31.12.19 14:12 |

Gëzuar Krishtlindjet!

Bota e krishterë shënon sot një prej festave më të mëdha të krishtera – Lindja e Krishtit. Festa u Shënua me një Liturgji të shenjtë në tempujt e tërë vendit. Në profilin e vet në Facebook Presidenti Rumen Radev i uron shëndet dhe lumturi çdo..

25.12.19 11:45 |

Si i festojnë bullgarët Natën e Buzmit dhe Krishtlindjet

Pavarësisht se çfarë ishte viti dhe se çfarë ka ndodhur gjatë katër stinëve të tij, vjen dhjetori dhe na pushton me ditët e tij festive, me listat me dhuratat, me tryezat e hareshme. E përditshmja e nxituar u lë vend përgatitjeve – që gjithashtu..

24.12.19 09:00 |

“Shën Nikolla farkëton patkonjtë e kalit”

Kur vjen muaji dhjetor, në Bullgari festat sikur janë më shumë se ditët e zakonshme të punës. Pavarësisht nga moria e detyrave të shumta dhe të ngutshme, të zakonshme për ditët para Krishtlindjeve, “vala” prej ditëve të emrit dhe çdo lloje shkaqesh për të..

06.12.19 15:15 |

Një shishe me uiski për 60 000 euro është theksi i Uiski Fest Sofja 2019

Një shishe me uiski për 60 000 euro është theksi i Uiski Fest Sofja 2019. Aktiviteti treditor u hap sot nga tre ambasadorë – të Britanisë së Madhe, Irlandës dhe SHBA-së – Emma Hopkins, Michael Forbes dhe Herro Mustafa. Ambasadorja e Britanisë së Madh..

25.10.19 18:45 |

Në Ditën e pavarësisë heronjtë bullgarë nga Rilindja “ngjallen” në Bremen

Më 22 shtator 1908 në qytetin Tërnovo Princi Ferdinand shpalli pavarësinë e Bullgarisë nga Perandoria Osmane - 30 vjet pas Luftës Çlirimtare Ruso-Turke nga periudha 1877-78. Rruga drejt kësaj ngjarjeje të madhe në historinë bullgare është kaluar me..

22.09.19 08:00 |

"Festat e Deljos" - një traditë krahinore me pak “shije kozmike”

Që nga viti 2007 në qytetin më jugor të malit të Rodopeve – Zllatograd – muaji shtator është nën shenjën e festave për kujtim të Vojvodës Deljo. Ky hero ka jetuar në fund të shekullit të XVII dhe në fillim të shekullit të XVIII dhe mund të thuhet se..

21.09.19 08:10 |
Всички новини: днес | вчера