Eмисия новини
от 05.00 часа

Bullgarët në Komi: Po e shpërndajmë kulturën bullgare në Komi

Gjatë vitit 1967 midis Bashkimit Sovjetik dhe Bullgarisë është nënshkruar marrëveshje për prodhim dhe nxjerrje të një materiali të përbashkët drusor me Republikën Autonome Komi. Për çerek shekull në bazë të kësaj marrëveshjeje në Komi kanë jetuar, kanë..

05.07.20 05:00 |

Stojan Jorgov – mbledhësi i historive, i cili e shikon botën përmes objektivit fotografik

Stojan Jorgov zgjedh të prezantohet para publikut bullgar  me ngjyrat e gamës bardh e zi - ajo dritë e veçantë, nga e cila ajri i ngrohtë i shkretëtirës fillon të dridhet përpara syve të tu, kurse lëkura të rrëqethet nga flladi i kripur dhe i freskët i..

03.07.20 13:07 |

Për bullgarët në Shqipëri – nga pikëpamja e historisë dhe jo vetëm

Në vitin 1948 Bullgaria refuzoi të dërgojë mësues për komunitetin bullgar në Shqipëri, i cili në atë kohë i është nënshtruar maqedonizimit. Për këtë fakt dhe për fakte të tjer a pak të n johura tregon prof. asoc . Spas Tashev në..

01.07.20 10:33 |

Asimilimi – sfida para bashkësive bullgare në Ballkanin Perëndimor

Gjatë tetorit në Shqipëri do të zhvillohet regjistrim i popullsisë, në të cilin do të marrë pjesë edhe bashkësia bullgare. Mirëpo, a do të arrijnë bashkatdhetarët tanë ta deklarojnë përkatësinë e tyre etnike, kështu qe ajo të shënohet në mënyrë korrekte..

29.06.20 09:19 |

Në dy shkolla në Anglinë Jugore bullgarët e vegjël mësojnë shkrim e këndim në gjuhën e tyre amtare

Para 10 vitesh Maja Nikollova vendoset në Britaninë e Madhe. Atje njihet me disa familje të reja nga Bullgaria, të cilët kërkojnë mundësi që fëmijët e tyre të praktikojnë gjuhën amtare. Mirëpo, në qytezën provinciale Bournemouth, ku vendoset Maja, nuk..

23.06.20 09:59 |
Porti në Jafa​

Për veprimtarinë e një klubi letrar bullgar në Izrael

Të magjepsur nga gjuha, kultura dhe letërsia bullgare një grup intelektualësh bëjnë pjesë në rrethin letrar “Një rreze dielli” në Jafa të Tel Avivit. Ideja është e Moni Papo – mbajtësi i çmimit shtetëror për arritje të larta krijuese për librat e vet në..

25.05.20 10:48 |
Biblioteka Kombëtare

24 maji i bashkoi bullgarët në Bullgari dhe në botë

Shfaqje me rastin e 24 majit – Dita e kulturës bullgare dhe e shkrimit sllav, u organizuan në mbarë Bullgarinë dhe nga bullgarët në botë. Aktivitetet tradicionale në masë u anuluan për shkak të masave kundërepidemike, por fëmijët dhe të rriturit..

24.05.20 15:25 |
Ekaterina Zaharieva

Ministrja e Jashtme Ekaterina Zaharieva përshëndeti bullgarët në botë se e ruajnë gjuhën dhe kulturën e tyre

Zëvendëskryeministrja dhe Ministre e Punëve të Jashtme Ekaterina Zaharieva, Ministri i Kulturës Boill Banov dhe Ministri i Arsimit dhe Shkencës Krasimir Vëllçev përshëndetën bullgarët në botë me rastin e 24 majit. “Ju falënderojmë se i ruani gjuhën,..

24.05.20 15:02 |

Parlamenti miratoi një deklaratë në mbrojtje të bullgarëve nga rajoni i Bollgradit

Parlamenti miratoi me konsensus të plotë një deklaratë në mbrojtje të komunitetit bullgar në Ukrainë. Shkasi për këtë është reforma e filluar administrative-territoriale në Ukrainë, e cila e ndan rajonin e Bollgradit - qendra e natyrshme..

20.05.20 11:37 |
Ministrja Ekaterina Zaharieva

Bullgaria do që rajoni i Bollgradit të mbetet bullgar

Ministrja e Jashtme Ekaterina Zaharieva bisedoi me homologun e saj ukrainas Dmitro Kuleba për planet e Kievit për reforme territoriale administrative të rajonit të Bollgradit. Në telefon Zaharieva kërkoi që Ukraina të rimendojë pozitën e vet..

19.05.20 19:51 |
Всички новини: днес | вчера