Eмисия новини
от 10.00 часа
Porti në Jafa​

Për veprimtarinë e një klubi letrar bullgar në Izrael

Të magjepsur nga gjuha, kultura dhe letërsia bullgare një grup intelektualësh bëjnë pjesë në rrethin letrar “Një rreze dielli” në Jafa të Tel Avivit. Ideja është e Moni Papo – mbajtësi i çmimit shtetëror për arritje të larta krijuese për librat e vet në..

25.05.20 10:48 |
Biblioteka Kombëtare

24 maji i bashkoi bullgarët në Bullgari dhe në botë

Shfaqje me rastin e 24 majit – Dita e kulturës bullgare dhe e shkrimit sllav, u organizuan në mbarë Bullgarinë dhe nga bullgarët në botë. Aktivitetet tradicionale në masë u anuluan për shkak të masave kundërepidemike, por fëmijët dhe të rriturit..

24.05.20 15:25 |
Ekaterina Zaharieva

Ministrja e Jashtme Ekaterina Zaharieva përshëndeti bullgarët në botë se e ruajnë gjuhën dhe kulturën e tyre

Zëvendëskryeministrja dhe Ministre e Punëve të Jashtme Ekaterina Zaharieva, Ministri i Kulturës Boill Banov dhe Ministri i Arsimit dhe Shkencës Krasimir Vëllçev përshëndetën bullgarët në botë me rastin e 24 majit. “Ju falënderojmë se i ruani gjuhën,..

24.05.20 15:02 |

Parlamenti miratoi një deklaratë në mbrojtje të bullgarëve nga rajoni i Bollgradit

Parlamenti miratoi me konsensus të plotë një deklaratë në mbrojtje të komunitetit bullgar në Ukrainë. Shkasi për këtë është reforma e filluar administrative-territoriale në Ukrainë, e cila e ndan rajonin e Bollgradit - qendra e natyrshme..

20.05.20 11:37 |
Ministrja Ekaterina Zaharieva

Bullgaria do që rajoni i Bollgradit të mbetet bullgar

Ministrja e Jashtme Ekaterina Zaharieva bisedoi me homologun e saj ukrainas Dmitro Kuleba për planet e Kievit për reforme territoriale administrative të rajonit të Bollgradit. Në telefon Zaharieva kërkoi që Ukraina të rimendojë pozitën e vet..

19.05.20 19:51 |

Bullgarët nga rajonet kufitare juglindore të Serbisë mund të vijnë në Bullgari pa u vendosur në karantinë

Bullgaria dhe Serbia hapën pjesërisht kufirin e tyre për kalimin e qytetarëve nga rajonet kufitare juglindore të Serbisë të populluara me bullgarë etnikë. Qytetarët që banojnë atje dhe punojnë në vendin tjetër mund t’i kalojnë kufijtë pa u vendosur..

15.05.20 12:23 |

Jafa, kryeqyteti bullgar i Izraelit në ditët e karantinës

E quajnë qytetin Jafa “Kryeqytetin bullgar të Izraelit”, pavarësisht se aty pothuajse nuk kanë mbetur njerëz të rinj, trashëgimtarë të hebrenjve bullgarë. Supozohet se ky është një nga vendbanimet më të vjetra në botë, ku janë zbuluar gërmime arkeologjike..

09.05.20 06:30 |
Ilijana Jotova

Forum virtual për bullgarët jashtë shtetit me rastin e Ditës së Arsimit dhe Kulturës Bullgare - 24 Majit

Me rastin e Ditës së Arsimit dhe Kulturës Bullgare dhe të Shkrimit Sllav - 24 Majit Nënpresidentja Ilijana Jotova organizon një forum virtual për bullgarët jashtë shtetit. Nisma nën moton e fjalëve të Konstantin Kirill Filosofit “Të zhveshur pa libra..

05.05.20 13:24 |

Për masat e rrepta, optimizmin dhe trajnimin online

Elena Hristova ka përfunduar Shkollën Kombëtare Muzikore ”Ljubomir Pipkov” në klasën e harpës. Prej dy vjetëve ajo jeton në qytetin Bari - qendër administrative e Puglias, një nga krahinat me më pak njerëz të infektuar dhe një mortalitet më të ulët në..

04.05.20 14:44 |
Godina e MPJ-së në Sofje

Mbetet në fuqi rekomandimi që të mos udhëtohet jashtë

Mbi 2000 janë bullgarët e transportuar në Bullgari që nga fillimi i krizës së Covid-19. Numri i saktë i bullgarëve që janë kthyer me ndihmën e Ministrisë së Punëve të Jashtme është vështirët të caktohet për shkak të llojeve të ndryshme të..

04.05.20 14:38 |
Всички новини: днес | вчера