Eмисия новини
от 18.00 часа

Plovdivi antik vazhdon të zbulojë sekretet e veta

Në qendrën e Plovdivit u bë edhe një zbulim arkeologjik – një statujë prej mermeri e hyjneshës Kibella. “Forumi Veriu” ku u gërmua figura antike studiohet që nga viti 1986 dhe përbën zemrën e qytetit antik. Ky është sheshi më i madh antik,..

10.12.19 13:33 |

Arkeologët pohojnë se gjatë shekullit I në regjionin danubian në trojet tona ka vluar një jetë e pasur dhe moderne

Arkeologët, të cilët këtë verë vazhduan gërmimet në kampin e hershëm romak me kështjellë Almus afër qytetit Llom, gjetën zbulime të vlefshme, të cilat hedhin dritë mbi historinë e këtij regjioni pranë lumit Danub. Gërmimet e para arkeologjike në Almusin..

18.11.19 11:13 |

Një statujë e Perëndeshës-Nënë Kibela u zbulua në Plovdiv

Në qendrën e qytetit të dytë për nga madhësia në Bullgari Plovdiv arkeologët zbuluan një statujë prej mermeri të një perëndie prej panteonit romak, të cilën e kanë nderuar në qytetin e Filipopolit (i cili është gjendur në territorin e sotëm të..

28.10.19 11:11 |

Kryeministri Bojko Borisov vizitoi gërmimet e kodërvarrit më të madh në Gadishullin Ballkanik

Kryeministri Bojko Borisov vizitoi gërmimet arkeologjike të kodërvarrit më të madh në Gadishullin Ballkanik-rreth fshatit të qytetit Plovdiv - Manole dhe përshëndeti arkeologët për punën e tyre të shkëlqyer. Gjatë stinës së tanishme arkeologjike..

28.08.19 16:29 |

Një anije për arkeologji eksperimentale u nis nga Bullgaria për në Kretë

Ekspedita Ndërkombëtare “Abora4-argonaut nga epoka e gurit” u nis me lundrim nga Varna. Në ekuipazh është dhe arkeologu nga qyteti Varna Teodor Rokov. 11 anëtarët e tjerë janë nga Gjermania, Holanda, Bolivia, Shtetet e Bashkuara, Rusia, Turqia dhe..

16.08.19 13:11 |

Në qepin Kaliakra është zbuluar një varrosje nga shekulli i 14, e cila na jep të dhëna për këtë ritual

Arkeologët zbuluan në qepin e Detit të Zi Kaliakra një varrosje mjaft të pasur nga shekulli i 14 të një aristokrati të panjohur deri në këtë moment-Zoti Gjeorgji Paleolog. Gërmimet janë nën drejtimin shkencor të docentes, doktoresha Boni..

15.08.19 15:37 |

Në Plovdiv arkeologët zbuluan një stelë guri nga viti 255

Në oborrin e Bazilikës Peshkopale në Plovdiv gjatë punimeve të konservimit dhe restaurimit arkeologët zbuluan një stelë* guri me dimensione 1,4 dhe 1,2 m. dhe me peshë më shumë se 1 ton. Arkeologët e gjetën pllakën e vlefshme rastësisht, duke..

24.07.19 10:51 |

Sofja dhe Beogradi – margaritarët arkeologjikë

Deri në fund të muajit korrik qytetarët dhe mysafirët e Sofjes dhe Beogradit mund të vizitojnë ekspozitën e përbashkët bullgaro-serbe “Sofja dhe Beogradi”. Ekspozita u hap më 10 qershor në kopshtin “Kristal” në Sofje, ndërsa në Serbi do të inaugurohet..

12.06.19 10:51 |

Thesari i artë nga Kralevo – një krenari, por mbase dhe shans për qytetin Tërgovishte

Trakët kanë besuar se jeta e vërtetë fillon pas vdekjes. Prandaj dhe janë munduar t’i përcjellin ashtu siç duhet të afërmit e vet nga kjo tokë – të rrethuar me bollëk, në mënyrë që të mos u mungojë asgjë në botën e përtejme. Përpara 40 vjetëve, në..

31.05.19 12:45 |

Një varr 7600-vjeçar zbuluan arkeologët në Sllatina

Një varr nga epoka e Neolitit të Hershëm në vendbanimin Sllatina zbuluan arkeologët me udhëheqës Vasill Nikollov (zëvendëskryetari i Akademisë Bullgare të Shkencave). Zbulimi është shumë i rrallë. Studimet e tij do të japin informacion për..

28.05.19 16:05 |
Всички новини: днес | вчера