Liqeni Atanasovsko – strehë për shpendët e rrallë

Foto: BGNES

Liqeni Atanasovsko pranë qytetit bregdetar Burgas u kthye në strehë për shpendët e rrallë, njoftojnë mbrojtësit e natyrës. Në liqen qetësi dhe siguri gjejnë shumë flamingo roze (Phoenicopterus roseus). Sipas të dhënave aty ka 159 shpendë të këtij lloji, 120 prej të cilave - ekzemplarë të rritur. Ky është numri më i lartë i flamingove roze në Bullgari pasi vjeshtën e kaluar aty u regjistruan 126 shpendë. Mendohet, se një nga shkaqet për këtë shtegtim janë ndryshimet globale të klimës, dhe se shpendët erdhën nga delta e lumit Marica ose diku nga Turqia.

Në liqen mund të shihen edhe shpendë të tjerë të rrallë si pelikanët rozë. Gjelëza e madhe (Limosa), llojet e ndryshme të qyrylykut dhe të gjelacit gjithashtu gjithashtu janë ndër ardhësit ujor. Liqeni Atanasovsko është zonë përfshirë në “Natyrën 2000”, domethënë është pjesë e Rrjetit Ekologjik Evropian.

Më shumë nga rubrika

Mësues-novatorë rrisin me dashuri “të ardhmen e Bullgarisë”

Disa ditë pas fillimit të vitit të ri shkollor po vazhdojmë të flasim për reformat në arsimin bullgar dhe për risitë administrative, të cilat hyjnë në shkollën bullgare. Krahas ditarit elektronik dhe klasave interaktive, të cilat ekzistojnë vetëm në..

botuar më 19-09-18 4.47.MD

Shëtitjet nëpër gjurmët e personaliteteve të njohur zbulojnë detaje të panjohura nga historia e Sofjes

Në historinë e vet mijëvjeçare, kryeqyteti bullgar ka kaluar përmes sprovave dhe peripecive të shumta, por ka mundur të ruajë trashëgiminë e vet të pasur historike nga epokat e ndryshme të ekzistencës së vet. Në ditët tona Sofja po vazhdon të..

botuar më 19-09-17 1.28.MD

Tramvaji i parë në kryeqytet - çudia me të cilën filloi shekulli i 20 bullgar

Drita e rrugëve të elektrifikuara dhe e shtëpive ndriçoi rrugën në shekullin e njëzet  të kryeqytetit të ri bullgar Sofja. Mirëpo, shekulli i ri u shënua edhe me një ngjarje tjetër epokale – nisja e tramvajit të parë. Fjala “çudi” për..

botuar më 19-09-17 11.36.PD