Historia e “trenit të yndyrtë” në kujtesën kolektive të regjionit të Bullgarisë Veriperëndimore

2
Foto: bdz.bg

Në kujtesën kolektive të Bullgarisë Veriperëndimore një tren, i cili në shikim të parë duket si eksponat muzeor nga shekulli i kaluar, lëshon avull me aromën e ushqimit shtëpiak dhe kujtime kontradiktore. Ky është treni nga Llomi dhe Vidini për në Sofje, i cili në fakt lëviz në vijën ndërkombëtare Sofja – Budapesta, por ndër njerëzit, të cilët udhëtojnë në të, ende është i njohur si “treni i yndyrtë”: “Ai transportonte ushqim nga Vidini për në Sofje” – na tregojnë banuesit e Vracës në një anketë të korrespondentes së BNR-së Iva Antonova. – “Kishte vite, kur njerëzit e quanin kështu, por nuk e dinin pse – vazhdojnë të anketuarit dhe shtojnë: - “Treni i yndyrtë” është një emër i gëzueshëm dhe i trishtuar në të njëjtën kohë nga e kaluara e afërt.”

Dikur treni ka ushqyer qindra familje në kryeqytet në kohërat e krizave shoqërore-politike. Me të në Sofje mbërrinin pako të mëdha dhe të vogla me mish, pastërma derri, djathë, kaçkavall, rrush, speca, domate dhe produkte të tjera të prodhuara nga njerëzit e kësaj krahine pjellore – rajoni i Kutllovicës, Vracës, Berkovicës, Vidinit dhe Llomit. “Kam dëgjuar për historinë e “trenit të yndyrtë” nga kujtimet e prindërve të mi, të cilët janë nga vise të ndryshme të krahinës së Bullgarisë Perëndimore – na tregon një grua nga Vraca. - E kanë quajtur kështu pas Luftës së Parë Botërore. Në atë kohë vija hekurudhore tashmë ishte e ndërtuar. Në këto vite shumë të vështira pas luftës ajo e mori këtë emër, sepse në këtë destinacion udhëtonin prodhuesit bujqësorë me prodhimin e vet - kryesisht vaj luledielli, si dhe produkte prej mishi. Kjo traditë ka vazhduar në vitet në vazhdim dhe kryesisht gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur janë konfiskuar provizionet e tyre. Njerëzit i kanë fshehur kafshët e veta, që të mund të nxjerrin bukën e gojës në ndonjë mënyrë.”


Prandaj prodhuesit nga Bullgaria Veriperëndimore e kanë kapur trenin e natës deri në Sofje, që të mund t’i shesin produktet e tyre: kryesisht mish derri, pula, pata etj. Kryeqytetasit i kanë pritur që në Stacionin Qendror të Hekurudhës, ku ka pasur bursë të zezë, sepse gjatë viteve të luftës njerëzit në Sofje kanë vdekur nga uria.

Tradita e udhëtimit gjatë natës ka vazhduar edhe pas viteve të luftës që deri në vitet 70 të shekullit të kaluar. Shumica e tregtarëve kanë udhëtuar me trenin e natës për shkak të kontrollit, ndërsa shumë prej sofjanasve të rinj, të cilët kanë banuar me qira në lagjet e largëta të qytetit, kanë shpresuar kryesisht tek produktet e dërguara nëpërmjet “trenit të yndyrtë” nga të afërmit dhe miqtë.

Tani, kur provinca që prej kohe nuk e ushqen kryeqytetin, ndërsa Bullgaria Veriperëndimore është shpallur regjioni më i prapambetur i vendit, të gjitha këto kujtime na duken si legjenda. Ka edhe histori kolorite, si për shembull ajo për gjyshin me damixhanën, të cilën e kanë plasur pa dashje me një shat në korridorin plot njerëz. Kur dhjetë litrat e rakisë së shkëlqyeshme prej rrushi janë derdhur në dyshemenë e vagonit, për shkak të duhanpirësve ka shpërthyer zjarr, të cilin e kanë shuar në qytetin Vraca.

Foto: arkiv

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Galeri

Më shumë nga rubrika

Sëbi Atipov: Emigrantët do të kthehen pasi Bullgaria i arrin shtetet më të zhvilluara

Emigrantët bullgarë në Spanjë arritën me mjete dhe përpjekje të veta të hapin në pjesën veriore të vendit (kryesisht në krahinën Navarra) katër shkolla, që të mund të mësojnë fëmijët e tyre gjuhën amtare dhe të mos i humbasin rrënjat bullgare. Në thelbin..

botuar më 19-08-20 2.34.MD
Foto: Xinhua / BTA

Ngjarjet me adresë ballkanike

Greqia po vazhdon të jetë në kurthin e zjarrtë Temperatura e lartë në gërshetim me erën e fuqishme përhapën zjarre në vise të ndryshme të territorit Greqisë. Janë duke u hetuar versione të ndryshme, përfshi këtu dhe të tilla për zjarrvënie të..

botuar më 19-08-19 3.15.MD
Ansambli për këngë dhe valle popullore  “Pazarxhik”

Revista “Përjeto Bullgarinë” merr frymëzim nga traditat bullgare

Është gati të dalë nga shtypi numri i dytë për vitin 2019 i revistës “Përjeto Bullgarinë”. Tema e numrit janë qëndisjet , jep një informacion paraprak botuesja-doktoresha Svetllana Radeva. Vetë ajo është e mahnitur nga bukuria e qëndisjeve vendase, në..

botuar më 19-08-19 12.59.MD