Është duke u xhiruar filmi i dytë bullgar me pjesëmarrjen e Chloe Rahal

Është duke u xhiruar filmi i dytë bullgar me pjesëmarrjen e Chloe Rahal – bija e aktorit bullgar Bashar Rahal, i cili ka marrë pjesë në shumë filma në Hollivud. Para pak kohe Chloe fitoi çmimin e parë në konkursin amerikan “Çmime kombëtare për arte..

botuar më 19-08-20 2.46.MD

Në Shtëpinë Meksikane në Plovdivin e Vjetër tre krijues me një mbiemër tregojnë artin e vet

Me moton “Përsëri së bashku” “Shtëpia e Grafikës Meksikane” në Plovdivin e Vjetër tërheq vizitues me veprat e Krasimir dhe Maria Sllabakovit dhe të birit të tyre Stefan. Familja organizon për herë të parë një ekspozitë të përbashkët në Plovdiv – bashkë..

botuar më 19-08-17 11.40.PD

Shkrimtari Martin Rallçevski: Duhet të besojmë se Bullgaria do të ekzistojë!

Në sfondin e qëndrimit konsumator ndaj botës, disi gjithnjë e më vështirë flitet për besimin tek Zoti dhe përjetësinë. Pavarësisht nga kjo, shkrimtari Martin Rallçevski mundet haptazi dhe me gjithë zemër të rikujtojë në librat e veta mesazhet e përjetshme..

botuar më 19-08-16 12.57.MD

Piktura ekscentrike të piktorëve britanikë i befasojnë vizitorët e Pallatit në Sofje

Nga data 8 gusht deri më 8 shtator, Galeria Kombëtare e Arteve është mikpritëse e një ekspozite kureshtare – 45 piktura me format të madh dhe piktura të tjera të krijuara nga piktorët britanikë John Kiki dhe Darren Barker. John Kiki është më i njohur..

botuar më 19-08-11 1.15.MD

Të bësh kinema me celular është e mundur

Mundësitë e celularëve modernë janë gjithnjë e më të mëdha, kurse idetë të cilat mund t’i realizojmë me to –gjithnjë e më të shumta. Për këtë dëshmon dhe konkursi për filma, të xhiruar me smartfon – “Huawei Smartphone Film Festival”. Dekoratën e parë e..

botuar më 19-08-10 1.10.MD
Prezantimi i përkthyeses Milena Selëimi në diskutimin e organizuar në Shtëpinë për Letërsi dhe Përkthime me moderatore profesoreshë Rusana Bejleri (djathtas) nga Universiteti i Sofjes

Milena Selimi: “Unë e quaj Bullgarinë vendin tim”

Milena Selimi ka studiuar në Universitetin e Tiranës në degën e gjuhës dhe letërsisë shqipe. Pastaj ka bërë dhe specializim në fushën e gazetarisë dhe mediave në Universitetin e Sofjes. Shumë vite me radhë ka punuar në Radio Tirana, ka qenë redaktore e..

botuar më 19-08-09 4.41.MD

Elica Gjeorgjieva i intrigoi lexuesit francezë me romanin “Kozmonautët vetëm kalojnë”

Një vajzë e cila mëson në një shkollë që mban emrin e një kozmonauti dhe ëndërron të bëhet kozmonaute. Ajo rritet në një kohë kthesë midis dy epokave – midis shkatërrimit të komunizmit dhe demokracisë. Dhe me ndryshimet brenda saj, ndryshojnë dhe pamjet..

botuar më 19-08-07 1.20.MD

Fshati Staro Zhelezare përsëri është mikpritës i Festivalit Street Art Village

Në fshatin e bukur të Plovdivit po zhvillohet festivali tradicional i pikturave në mur dhe i artit avangard “Staro Zhelezare Street Art Village Festival” deri në fund të muajit gusht. Fshati ka 400 banorë. Çdo verë iniciatorët e projektit – piktorët..

botuar më 19-08-04 9.30.PD

Plovdivi do të jetojë pesë ditë në ritmin e kërcimit

Grupe folklorike nga tri kontinente mbërrijnë në Plovdiv për Festivalin Folklorik Ndërkombëtar, i cili do të zhvillohet nga 29 korrik deri më 2 gusht. Kjo do të jetë edicioni i tij i 25-të dhe pjesëmarrësit sivjet do të jenë nga Spanja, India,..

botuar më 19-07-28 9.10.PD

Shtatë shkronja prej alfabetit bullgar po përhapin në Paris mesazhe për shpirtin dhe kulturën tonë

Një vit pas fillimit të iniciativës “Shkronjat e fshehura” në Sofje, krejt natyrshëm ajo u zgjerua në “Shkronjat bullgare”, të cilat udhëtojnë në Evropë. Projekti u zbatua me ide dhe dizajn të piktorit Kirill Zllatkov. Bëhet fjalë për 12 stola të..

botuar më 19-07-23 2.45.MD